2015. november 2., hétfő

Egy tudós festményei

St. Kitts és Nevis két sziget szövetségéből álló ország a Karib-tengeren. 1983-ban vált függetlenné az Egyesült Királyságtól, előtte gyarmatként bocsátottak ki bélyeget. Nem csak a szigetország, de Nevis szigete is ad ki külön bélyeget, úgy mint ezt az 1985-ös bélyegsort. A bélyegeket John James Audubon (1785-1851) amerikai természettudós, ornitológus és festőművész születésének kétszázadik évfordulójára kerültek kiadásra. 1827-1839 között készült Amerika madarai című könyve, amelybe eredeti méretű (99 x 66 centiméter), madarakat ábrázoló festményei kerültek. Audubon 25 új fajt írt le, illetve öt, mára kihalt fajjal találkozott. A bélyegeken az ő képei láthatók.
A felső sorban látható a rigófélék családjába tartozó keleti vagy vörösbegyű kékmadár és a Sziklás-hegységtől keletre költő kardinálispinty. Nevét a bíborosok által viselt, bíborvörös miseruháról kapta. Az örvös halkapó a jégmadárfélékhez tartozó faj, ami egész Észak-Amerika területén megtalálható. Hallal és kisebb vízi állatokkal táplálkozik. A sort a trópusi mangrovekakukk zárja, aminek élőhelye Floridától egészen az Amazonas torkolatáig terjed.
A második sorban az újvilági poszátafélékhez tartozó aranyos lombjáró látható, mellette pedig az Amerika keleti felén megtalálható, kékes színű rokona, a Setophaga caerulea. A harmadik bélyegre a nyílt, füves területeket kedvelő, kis termetű üregi bagoly került. Ez a faj az egész amerikai kontinensen megtalálható. Az utolsó madár az erdei fülesbagoly, ami nem csak Észak-Amerikában, de Európában és Ázsiában is él. Ez a ragadozómadár nevével ellentétben nem kedveli a sűrű erdőségeket. Hazánkban védett faj, eszmei értéke 50 ezer forint. Még több Nevisben kibocsátott, Audubonhoz köthető bélyeg ide klikkelve olvasható.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése