2019. március 20., szerda

Egy kis édesség

Sokak kedvencének ötvenedik évfordulójára bocsátotta ki az Olasz Posta ezt az öntapadós bélyeget. Pietro Ferrero, egy északnyugat-olasz városka pékje talált ki egy mogyorókrém és csokoládé keverékéből készült édességet, amit Pasta Gianduja néven adott el 1946-tól. Ez azonban még nem volt krémes állagú. A gianduja a mogyorós csokikrém olasz neve, ami kényszerűségből jött létre: először a napóleoni háborúk, majd a második világháború alatti csokoládéhiány miatt kezdték el az olaszok mogyorópasztával keverni a csokoládét. Öt évvel később még krémesebb lett Ferrero édessége, amit aztán Supercrema néven lehetett megvásárolni. Fia, Michele úgy döntött, módosít apja receptjén, és ebből lett a Nutella. A régi-új termék hatalmas siker lett, így egyből elkezdték Európa-szerte árulni. Azóta a recept többször módosult és most is öt különböző recept alapján készül országoktól függően. Közös bennük a pálmaolaj, ami 50%-át teszi ki egy üvegnek. Amikor 2012-ben Franciaországban megnégyszerezték a pálmaolaj tonnájának adóját, Nutella-adó" lett a beceneve. Jelenleg tizenegy gyárban készült világszerte Nutella, amiből 2013-ban 350 ezer tonna készült! De amennyire finom, annyira egészségtelen is. Egy amerikai anya 2012-ben beperelte a Ferrero céget, mivel kiderült, a Nutella önmagában nem egészséges, és a cég, egészséges reggeli részeként reklámozta, ami nem felelt meg a valóságnak. Az anya megnyerte a pert, a Ferrero pedig a nagy tételben (öt üvegenként négy dollár visszatérítés) vásárolt termékekre összesen 3 millió dollárt kellett kifizessen, reklámszövegüket pedig meg kellett változtatniuk. Mindezek ellenére a Nutella sikere töretlen, napszaktól függetlenül.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése