2015. július 6., hétfő

Srí Lanka madarai

Srí Lanka trópusi szigetország, amelynek területe 65 600 négyzetkilométer. 233 madárfaj él a szigeten, ebből 26 endemikus, azaz máshol meg nem található. A sziget állandó madárfajaiból válogat ez a 2003-as kisív.
Fentről haladva, az első sorban látható a feketenyakú gólya, a sós és édesvizekben is élő kék fú, a hazánkban is megtalálható szürke gém, a fehértorkú halkapó, és a Magyarországon is fészkelő bakcsó. A második sorba került a narancsos színéről elnevezett tükrös míniummadár, a fehérhátú sámarigó nevű légykapóféle, a malabári malájtrogon, a hosszú faroktolláról híres berki paradicsom-légyvadász és a smaragdgyurgyalag. A harmadik sort az egész Délkelet-Ázsiában megtalálható maláj erdeibagoly indítja, ezt követi a számos alfajjal bíró kontyos kígyászsas, a kontyos héja, a dzsungel törpekuvik, és a vöröshasú törpesas.
A következő sorban található a díszpintyekhez tartozó feketefejű apácapinty, a csak Srí Lankán élő Pompadour-zöldgalamb, a szilvafejű papagáj, a tukánfélékhez tartozó, 16-17 centiméter hosszú sárgatorkú bajszika. valamint a zöldszárnyú galamb. Az utolsó sorba a kékarcú selymeskakukk került, valamint egy csak a szigetországban megtalálható sarlóstimália, egy a fácánfélékhez tartozó frankolinfaj, egy küllőfaj a harkályfélék közül, végül a malabári szarvascsőrű, aminek érdekes sisakja van a csőrén.      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése