2014. július 25., péntek

Egyik kutya,...

Az Élő örökségünk című sorozat a Kárpát-medence háziasított állatfajait hivatott bemutatni. A sorozat harmadik része egy a négy részből álló sor, 2007-ben került bemutatásra. A kilenc magyar fajtának tartott kutya közül négy kerül a sorozatba, az ötödik a hozzá tartozó blokkra (a drótszőrű vizsla). A legkisebb értékű bélyegen egy komondor látható, ami egy ázsiai eredetű, ősmagyar pásztorkutya. Ennek a kutyafajtának nemezesedik a szőre, azaz összeáll, ami egy természetes folyamat.
Az erdélyi kopót a Kárpát-medencében tenyésztették ki vadászáshoz. A középkorban volt a fénykora, ekkorra a rövid- és hosszú lábú fajtáját is kitenyésztették és tartották, attól függően mekkora méretű vadra vadásztak. A XX. század elejére majdnem kipusztult, 1968-ban kezdődött meg a hivatalos újratenyésztése. 
A harmadik bélyegen egy kuvasz látható, amely a honfoglaló magyarokkal került Ázsiából a Kárpát-medencébe. Nem csak pásztorkodásra, hanem korábban vadászatra is használták. A leghíresebb kuvasz, a nagy sikerű Belle és Sebastien című francia sorozat címszereplője, Belle volt, a világhírű Gyapjas kuvasz kennelből. 
Végül a legnagyobb értéken a pumi látható, ami a XVII-XVIII. századi Magyarországon alakult ki a puli és a francia és német terrierekkel történő keresztezéssel. Neve valószínűleg a Pomeránia tájegység nevéből ered. Juhászkutyaként, illetve kisebb kártevők irtására és házőrzésre tartották.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése