2014. július 21., hétfő

Micimackó és barátai

2010-ben jelent meg Nagy-Britanniában ez a Micimackó sor. 1926-ban adták ki először könyvként A.A. Milne történeteit, amely Micimackónak és barátainak kalandjairól szól a Százholdas Pagonyban. A történetek egy részét korábban újságokban jelentették meg, alapja pedig Milne fiának Christopher Robinnak (Róbert Gida karakter) és annak mackójának, Edwardnak a történetein alapul. A magyar fordítást Karinthy Emília, Karinthy Frigyes testvére készítette, majd az utóbbi öntötte irodalmi formába; 1935-ben jelent meg magyarul. Lénárd Sándor fordította 1958-ban latinra, két évvel később pedig a New York Times című lap bestseller listájára került. A mai napig ez az egyetlen latin nyelvű könyv a listán.
A bélyegeken E.H. Shepard (1879-1976) illusztrációi láthatók; ő rajzolta az eredeti karaktereket a könyvkiadásokhoz. Az illusztrátornak számos megbízatása volt, de a Micimackós rajzokkal vált világhírűvé, aminek ő nem örült, mivel többi munkáját elhomályosította. 90. születésnapján a Victoria & Albert Múzeum - aminek profilja az iparművészet és dizájn - hatalmas sikerrel állította ki rajzait. 
2010-ben a gyermekkönyvek témát dolgozták fel az EUROPA bélyegek, ezért került fel a név a legelső bélyegre. Ha többet szeretnél megtudni az EUROPA bélyegekről, olvassad el a legelső blogbejegyzésem!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése