2014. október 21., kedd

100. blogbejegyzés, avagy a mindenhogyan csokis bélyeg

Különleges darab a mai bélyegblokk, amit a 100. blogbejegyzés alkalmából választottam. Ez a 2013-as belga blokk, a világ első csokoládé ízű és illatú bélyege. A belga csokoládékészítés egészen a XVI. századi spanyol uralomig nyúlik vissza, de akkor még Dél-Amerikából hozták a kakaóbabot. A XVIII. századra pedig a kakaó a felső- és középosztály kedvelt italává vált. A XX. századra, amikor Belgium már független ország volt, legjelentősebb gyarmatukról, Belga Kongóból hozták az alapanyagot. Ebben az időben találták ki a csokoládészeletet és a pralinét is. 1884 óta szabályozzák a csokoládéipart és a belga gazdaság komoly bevételi forrása, 172 ezer tonnányi termékkel és több, mint 2000 gyártóval, akik közül a legismertebbek a Neuhaus, a Guylian és a Cote d'Or.
A bélyeg pedig úgy készült, hogy belga, svájci, német és holland szakértők választották ki egy minőségi étcsokoládé ízt és illatot. A papírt is átitatták az illattal, majd a bélyeg hátoldalára kent enyvhez kevertek 40 százalék csokoládékivonatot, amit speciális hőmérsékleten vittek rá a nedves papírra. Így lett illatos és ízes a bélyeg. Az illat tényleg csokis, az íz annyira nem sikerült. Köszönöm a sok olvasónak az eddigi támogatást, és a blog facebook oldalán a lájkokat!  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése