2015. május 13., szerda

Halak a szobában

Az akvarisztika egy rendkívül népszerű hobbi, amit napjainkban már tudományágként kezelnek. Ez a 2003-as, nagyon pontosan kidolgozott cseh bélyegblokk különböző halfajokat mutat be, amik  gyakran láthatók akváriumban. A blokkon jól látható, hogy csak azok a részek tekinthetők bélyegnek a blokkból, amelyeken értékjelzés van (ebben az esetben cseh koronában). Először ezeket mutatom be balról jobbra, majd a többi képen látható halat.
Az első bélyegen a legrégebben kitenyésztett akváriumi halfaj, az aranyhal különböző fajtái láthatók. Az aranyhalat elsősorban kisebb tavakban vagy nagy akváriumban érdemes tartani, a gömbakváriumot mára nem javasolják. Középre felül a sziámi harcoshalak különböző fajtái kerültek. Ezek a halak először a halviadalokkal lettek népszerűek, így életterük napjainkban egész Délkelet- Ázsiára kiterjed. Sajnos azonban, a túlhalászás és a népszerűség miatt sebezhető fajjá vált. Alattuk az akváriumok királyának nevezett, eredetileg Dél-Amerikából származó, kecsesen mozgó vitorláshal látható. Mindenevő, az akváriumban pedig elfogyasztja a nála kisebb halakat. A jobb szélre pedig diszkoszhalak kerültek, amiknek őshazája az Amazonas-medence. Tenyésztésük elsősorban Délkelet-Ázsiában történik.
A többi hal fentről lefelé: gyöngygurámi mellette a törpegurámi, alul pedig a kaukkharcsa. A jobb oldalon a papagájplatti, a szivárványos guppi illetve a Corydoras virginiae nevű páncélosharcsa.    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése