2015. január 15., csütörtök

A vonaton

Bár 1868-2004 között működött Magyarországon postavonat, a Magyar Posta soha nem bocsátott ki vasúti csomagszállításra használt bélyeget. Több országban azonban, többek között Belgiumban a mai napig bocsátanak ki ilyen típusú bélyegeket. Az első belga vasútvonalat 1835-ben adták át, és 1879-ben bízták meg a helyi vasúti vállalatot, hogy szállítson postai küldeményeket: külön csomagokat és leveleket. A kezdetektől fogva adtak ki bélyeget a csomagok bérmentesítésére, de ezek a fuvarlevélre voltak ragasztva és nem a csomagra. Egy idő után különböző bélyegzőket használtak a vasútállomások, a posták és a távirati irodák, 1928-tól pedig kis méretű csomagokra is bocsátottak ki bélyeget Colis Postal-Postcollo felirattal.
Ezt a blokkon 2007-ben bocsátotta ki a belga államvasút (SNCB/NMBS), amelynek logója a bélyeg jobb felső sarkában látható. A képen Tintin, Hergé (1907-1983) belga képregényíró kalandkedvelő képregény-figurája látható.
Sokszor a vasúti csomagszállító bélyegek nem számítanak hivatalos postai bélyegnek, hanem inkább parafilatéliai terméknek, azaz a hivatalosan kibocsátott bélyegre hasonlító bélyegnek (például levélzáró). Ez számos kérdést vet fel, illetve emiatt sokszor bélyegkatalógusokban sem találhatók meg ezek a bélyegek, kivéve (többek között) a belgát, ami hivatalos postai bélyegnek számít a kezdetektől fogva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése