2020. április 8., szerda

Finomságok Szlovéniából

A Szlovén Posta három bélyegpárt adott ki 2009-2011 között, amin helyi különleges ételek láthatók. Az elsőn a funsterc, vagy más néven a bányászok napsütése, ami egy liszttel és vízzel összekevert omlett. A Száva völgyében élő bányászok ritkán fogyasztott étele volt ez eredetileg, akiknek a tojás különlegességnek számított. A másik tányéron gránátos kocka, vagy grenadírmars vagyis krumplis tészta látható. A név és az étel a Monarchia idejéből származik, amikor az egyre nagyobb hadseregnek tápláló ételt kellett adni. Szlovéniában  nem kockatésztával eszik, ahogy nálunk. Ugyancsak Szlovénia középső részén fogyasztják a zasavskai májas hurkát, akár hidegen, akár melegen. A középső sorban a mezerli látható, ami az ország északi feléből származik. Disznó- vagy birkavágás idején fogyasztották ezt a belsőségekből (szívből és tüdőből), tojással és kenyérrel összegyúr, sült gombócot, amit ecetes és hagymás burgonyasalátával esznek. Hasonló helyszínről ered a koroskai túrókrém vagy körözött, amit hagymakarikákkal és tökmagolajjal fogyasztunk. Alul a Skofja Loka város nevéből származó loska smojka került. Nagyon egészséges ételnek tartották, ami betegségeket is gyógyít. Friss tarlórépába kell zsírral összekevert búzadarát tenni, és kemencében kell megsütni. Az utolsó bélyegre pedig egy nálunk is kedvelt édesség, de ebben az esetben a Bledhez köthető krémes került. Az utolsó bélyegeken nincsen számérték, ezt a D" helyettesíti, ami nagyobb nemzetközi levelek feladására szolgál.      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése